Jedz to co obniża poziom cholesterolu, a w szczególności:
Przede wszystkim warzywa: cebula, czosnek, dynia, natka pietruszki, koperek, kapusta.
Owoce: maliny, jeżyny, poziomki, truskawki, porzeczki, czarne jagody, agrest, jabłka.
Codziennie na czczo jedz siemie lniane, najlepiej ziarna zalane wrzątkiem i wypite rano.
wieczorem jedz ząbek czosnku, nie dość że uodparnia to obniża zły cholesterol
Spożywać oleje, najlepiej 1-2 łyżecki dziennie: olej słonecznikowy, z dyni, z czarnuszki
Przykładowa dieta -spalenie tłuszczu
Posiłek 1
– 75g płatków owsianych górskich, 7 białek jaj
np. w postaci omleta, białka ubijamy dodajemy płatki. Zamiast płatków może być mąka orkiszowa –razowa typ 2000.
By poprawić smak : łyżeczka kawy, łyżeczka kakao naturalnego, przyprawy korzenne cynamon, kardamon, goździki, miód. Smażymy i jemy.
– 75g płatków owsianych górskich, 1 miarka odżywki wysokobiałkowej
Płatki zalewamy wodą, dodajemy odżywkę. Zamiast płatków możesz użyć 50g makaronu razowy-żytni, 50g makaronu orkiszowego, 50g płatków żytnich, 5 wafli ryżowych
By poprawić smak : łyżeczka kawy, łyżeczka kakao naturalnego, przyprawy korzenne cynamon, kardamon, goździki, miód.
Posiłek 2 – 5
– 50g ryżu brązowego, 150g filetu z indyka, 150g warzyw, łyżka oliwy z oliwek
Zamiast ryżu możemy spożyć: makron razowy, ryż basmati, brązowy, płatki owsiane, 5 wafli ryżowych. Zamiast filetu z indyka możemy spożyć: 150g wołowiny,8 białek jaj „L”, 180g ryby (np. dorsz, sola, halibut, mintaj, dorsz, morszczuk, flądra), 150g filetu z kurczaka.
Posiłek 6
1 miarka odżywki wysokobiałkowej, 20g orzechów włoskich