Oleje wielonienasycone kupuj tylko nierafinowane i tłoczone na zimno. Przechowuj je wyłącznie w lodówce, są przeważnie w ciemnej butelce. Zachowują wówczas dłużej swoje właściwości. Oleje nierafinowane, tłoczone na zimno nie nadają się raczej do smażenia, tylko do sałatek
Do smażenia i pieczenia – używajmy masła klarowanego, oleju kokosowego lub palmowego ewentualnie oleju ryżowego.
Temp dymienia | Omega 6 do 3 | Opis | Korzyści | |
---|---|---|---|---|
Olej z włoskich orzechów | 160 | 05:01 | 3 miejsce, wysoka proporcja do kwasów omega-6 | wit B |
Olej z pestek dyni | 120 | 95,9:1 | przy kłopotach ze skóra, nawilża i natłuszcza, w schorzeniu dróg moczowych | |
Olej z pestek winogron | 210 | 115,2:0 | brak kwasów omega-3 więc nie dodawaj go do sałatek | brak smaku i zapachu, wysoka temp dymienia |
Olej rzepakowy | 204 | 2,1:1 | 2 miejsce, sporo omega-3 | wit A, E, D3, K, w wersji nierafinowanej jedz go na zimno, w rafinowanej do smażenia |
Olej sezamowy | 232 | 78,01:0 | obniża ciśnienie krwi, podwyższa poziom dobrego cholesterolu, bogaty w przeciwutleniacze, wit B, A, E | |