Kurczak – zawiera sporo białka a mało tłuszczu
Makaron pełnoziarnisty, Quinoa – pomaga odbudować glikogen, daje energię
mozarella – zawiera sporo białka i pokrywa połowę zalecanej ilości wapnia
Bazylia – zawiera wit. A
Tofu – zawiera żelazo i miedź
Pomidor – zawiera błonnik, likopen
Orzeszki piniowe – zawiera sporo magnezu
jajko na twardo – jedno dostarcza ok 5 g protein
Suszone pomidory – zawierają likopen przeciwdziała rakowo. Osącz z oleju.
Rukola – zawiera wapń i witaminę C oraz żelazo, kwas foliowy co korzystnie wpływa na budowę mięśni
czarne oliwki – spowalniają wzrost glukozy we krwi
Szczypiorek – działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe
Tuńczyk – źródło białka, zawiera dużo wit. D, która wzmacnia kości
Czerwona cebula – obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew
Świeży szpinak – bogaty w przeciwutleniacze, które przyspieszają regenerację, pomaga zamienić białka w mięśnie
Natka pietruszki – zawiera antyoksydanty
Buraki – zawierają wapń, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają tworzenie czerwonych krwinek
papryka – zawiera wit. C
Bataty – bogate w wit. C, obniżają ciśnienie krwi
Awokado – źródło NNKT, bogaty w wit. K, która wzmacnia kości
wędzona makrela – bogata w kwasy tłuszczowa omega-3